hero-object

Auteur: Iris Langedijk

Gelukkig naar je werk!

hero-image

Deze week is het de Week van het Werkgeluk. Mensen willen gelukkig naar hun werk gaan, maar hoe vaak overweeg jij om je baan op te zeggen omdat je eigenlijk toch niet helemaal ‘happy’ bent op je werk? Nederlanders scoren gemiddeld een 7,3 op werkgeluk.[1] Dan denk je misschien: “Ach, dat is toch een prima gemiddelde?”, maar vergeet niet dat steeds meer mensen overspannen raken of een burn-out krijgen. Ik vind daarom dat dit gemiddelde wel wat hoger mag! Je bent immers zo’n 50 jaar van je leven aan het werk, dan is het toch belangrijk om met plezier naar je werk te gaan? Zeker als je beseft dat je hier als medewerker zélf invloed op kunt uitoefenen.

Waarom is werkgeluk zo belangrijk? Behalve dat iedereen graag met plezier naar het werk gaat, draagt werkgeluk ook bij aan meer positiviteit, minder stress, meer creativiteit en inspiratie, verbetering van je gezondheid, hogere productiviteit, minder retentie, hogere klanttevredenheid, minder fouten en meer efficiëntie. Ook belangrijk voor werkgevers dus: allemaal elementen die bijdragen aan het succes van de organisatie. Wat kun je hier zelf in doen? Vraag bijvoorbeeld regelmatig om feedback, focus je op één taak in plaats van multitasking, neem voldoende pauzes, zorg voor lichaamsbeweging en help je collega’s.[2]

Het PERK-model[3] zoomt verder in op wat je zelf kunt doen om je werkgeluk te stimuleren met als uitgangspunt vier belangrijke pijlers:

- Purpose (hoger doel): wanneer jouw dagelijkse werkzaamheden passen bij jouw belangrijkste persoonlijke (kern)waarden haal je meer voldoening uit je werk en ervaar je dat je van waarde bent. Het is dus belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jouw belangrijkste waarden zijn, zodat je beter weet wat wel en niet bij je past. Ook kun je zo bekijken wat je op je werk eventueel anders kunt doen om meer aansluiting te vinden bij je waarden. Stel, een van jouw belangrijkste waarden is gelijkwaardigheid, dan kun je het initiatief nemen om diversiteit binnen teamsamenwerking te stimuleren zodat anderen ook een kans krijgen.

- Engagement (betrokkenheid): er zijn drie belangrijke elementen die bijdragen aan betrokkenheid:

  • Positieve emoties – Wees creatief, gebruik humor en heb plezier met collega’s
  • Autonomie – Bepaal binnen de kaders zelf hoe jouw werkzaamheden, agenda en persoonlijke ontwikkeling eruitzien
  • Flow – Werk waar je in opgaat en die de tijd om je heen doet vergeten

- Resilience (veerkracht): het vermogen om te gaan met tegenslagen, falen of teleurstellingen. Dit is van cruciaal belang voor werkgeluk in het algemeen. Veerkracht betekent niet dat je moeilijkheden moet voorkomen, stress moet onderdrukken of confrontaties moet vermijden. Het betekent juist dat je in staat bent uitdagingen op het werk aan te gaan. Mindfulness, je authentieke zelf blijven en regelmatig afstand nemen van je werk kunnen je hierbij helpen.

- Kindness (vriendelijkheid): je kunt de sociale relaties op je werk verbeteren door anderen respectvol en met waardigheid te behandelen, jouw empathie en compassie te vergroten, dankbaarheid te tonen, anderen te vertrouwen en constructief met conflicten om te gaan.

Op basis van dit model kun je dus stellen dat het niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever is om werkgeluk te stimuleren. Als medewerker heb je zelf invloed op je eigen werkgeluk. Uit een Werkgelukonderzoek bleek zelfs dat zelfverheerlijking (ik noem het een goed gevoel van eigenwaarde), een grotere invloed heeft op je werkgeluk dan de omgeving waarin je werkt. Als je gelukkiger wilt worden in je werk, is het dus vooral belangrijk om jezelf beter te leren kennen. Wie ben jij in essentie? Wat zijn jouw belangrijkste normen en waarden? Waar ben je goed in? Koppel jij jouw prestaties of falen aan jouw gevoel voor eigenwaarde? Jouw capaciteiten zeggen namelijk niets over wie jij bent. Zodra jij een goed gevoel van eigenwaarde hebt, durf je beter je grenzen aan te geven, maak je betere keuzes, doe je geen dingen meer om er alleen maar bij te horen, en ga je uiteindelijk gelukkiger naar je werk!

Bij Dutch Boosting Group leggen we de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk. Dus óók wanneer het gaat om werkgeluk, zijn onze collega’s aan zet. Dat betekent niet dat we ons er als werkgever gemakkelijk vanaf willen brengen, maar het zorgt er juist voor dat we extra aandacht hebben voor de dingen die voor onze collega’s écht belangrijk zijn. Naast het feit dat ik autonomie zelf erg belangrijk vind, laat ons werkgeluk ons keer op keer zien dat dit een groot effect heeft op ons werkgeluk. Al jaren geven onze collega’s ons gemiddeld een 8 of hoger. Ik daag andere organisaties dan ook graag uit om volgens de bovenstaande principes naar werkgeluk te kijken.

  1. Nationaal Werkgeluk Onderzoek (2023)
  2. Positive Psychology (2019). Happiness at work: 10 tips for how to be happy at work
  3. Greater Good Magazine (2019). The four keys to happiness at work