hero-object

Femke in de wereld van water

hero-image

Bewust, bevlogen en dynamische systeemdenkers. Dat zijn wij. Maar wat betekent dat concreet? Wie zijn onze boosters eigenlijk en wat doen ze heel de dag? Wij vroegen het aan henzelf.

Femke, wanneer ben je bij Dutch Boosting Group begonnen?

Een jaar geleden, in april 2023, ben ik gestart bij Dutch Boosting Group. Na mijn studie Land- en Watermanagement heb ik de master River Delta Development gedaan. Echt watergericht dus. Direct daarna ben ik bij Dutch Boosting Group terecht gekomen.

Aan wat voor projecten werk je?

Ik zit sinds juni fulltime bij Waternet, op de afdeling Onderzoek & Advies. Hier lever ik een bijdrage aan verschillende onderzoeken op het gebied van watertechnologie, met de focus op ondergrondse infrastructuur. Eén van de onderzoeken waar ik mee bezig ben is het onderzoek naar een geschikte inspectie techniek om een afvalwater persleiding te inspecteren. Naast het vinden van een geschikte inspectie techniek is ook de manier waarop de data die tijdens een dergelijke inspectie wordt opgedaan erg belangrijk. Het gebruik van data in asset management wordt steeds belangrijker. Wanneer er veel data beschikbaar is, kan steeds beter voorspeld worden wanneer er onderhoud aan de leidingen noodzakelijk is. Dit is nodig, want veel persleidingen naderen het einde van hun theoretische levensduur. In Nederland zijn in de jaren 70 en 80, door de komst van rioolwaterzuiveringen, veel persleidingen aangelegd. Deze persleidingen transporteren het afvalwater dat in het riool wordt verzameld naar de rioolwaterzuivering. Daarmee zijn deze persleidingen dan ook een essentieel onderdeel van ons afvalwater keten.

Wat vind je het leukste aan de rol die je nu hebt?

Het is misschien niet de rol die ik in eerste instantie voor ogen had, maar het onderwerp water is helemaal mijn ding. Door data te verzamelen kan worden vastgesteld of de levensduur van de persleidingen in de praktijk ook is bereikt of dat de leiding toch nog langer mee kan. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is uiteraard de doelstelling om de levensduur optimaal te benutten. Dit maakt het onderzoek voor mij ook zo interessant. Afvalwater is heel onzichtbaar voor de meeste mensen: het is vanzelfsprekend dat je de wc doorspoelt en dat alles gewoon verdwijnt, en dat we schoon water hebben. Om bezig te zijn met het onzichtbare en dat goed te laten werken, vind ik het leukst aan mijn werk.

Om bezig te zijn met het onzichtbare en dat goed te laten werken, vind ik het leukst aan mijn werk.

Hoe zou je Dutch Boosting Group als organisatie omschrijven?

Het is een flexibele organisatie met super gemotiveerde mensen. We zijn niet bang voor verandering, dat is iets wat hard nodig is in de toekomst! We hebben een goede balans tussen jonge maar ook ervaren mensen. Wat ik ook mooi vind aan Dutch Boosting Group, is dat je de kans krijgt om rond te kijken en je eigen pad te creëren. Het is niet erg als je niet direct weet wat je wil doen, je krijgt de ruimte en tijd om te ontdekken wat echt bij je past. Dat kan ook omdat alle collega’s echt gemotiveerd zijn om hun passie te vinden en goed met die vrijheid kunnen omgaan. De verschillende kennishubs zorgen ervoor dat er veel kennis wordt gedeeld. Je bent op sommige momenten heel individueel aan het werk, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan het uitwisselen van kennis met elkaar. Kortom, een hele fijne plek om mijn werkende leven te starten!

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

De waterwereld is echt mijn ding. Welke rollen ik nog allemaal ga vervullen weet ik niet, het fijne is dat je bij Dutch Boosting Group de kans krijgt om bij verschillende organisaties te kijken en verschillende rollen te proberen. Maar dat het iets met water wordt, dat weet ik wel zeker. Wij gaan er in Nederland vanuit dat ons afvalwater zonder problemen wordt afgevoerd, dat wij zonder problemen schoon drinkwater geleverd krijgen en dat wij beschermd worden voor hoog water of droogte problematiek. Dit is iets waar ik in mijn loopbaan graag aan bij wil blijven dragen, je merkt dat het thema ‘water’ steeds meer gaat leven in Nederland. Het is een fantastische uitdaging die aansluit bij de purpose van Dutch Boosting Group: bijdragen aan waardevolle toekomstbestendige oplossingen voor mens en omgeving. Iets wat mij heeft gemotiveerd bij Dutch Boosting Group te komen werken en wat mij motiveert om nog veel mooie opdrachten te doen in de toekomst!