Als we een kleine verbouwing thuis hebben, dan gaat dat niet altijd in één keer goed. Dat herken je vast wel, er is altijd wel iets dat beter kan. De lichtknop zit niet helemaal waar je partner het gewild had of de loodgieter staat al voor de deur terwijl de tegels in de badkamer nog gezet moeten worden. Ik heb het allemaal meegemaakt, ondanks mijn ruime ervaring in projecten. Gelukkig wordt het uiteindelijk wel opgelost…met hier en daar een kleine (financiële) concessie

Waarom vertel ik je dit?

Ik werk dagelijks in grote projecten, die maatschappelijke impact hebben en waar veel geld mee gemoeid is. Ook daar gebeuren dit soort dingen, alleen de gevolgen zijn een stuk groter. Budgetten worden overschreden, de planning wordt niet gehaald en bij oplevering van het project komt het niet door de veiligheidskeuring. De consequenties zijn enorm en wat ik het ergste vind: het kost onze maatschappij een hoop onnodig geld!

Had ik maar gebruik gemaakt van een systematische manier van werken: Systems Engineering.

Systeemdenken werkt

Systematisch werken en denken helpt door gedetailleerd en stapsgewijs alle facetten van het te bouwen systeem te bekijken, zowel de kleinste onderdelen als het geheel. Expliciet maken waar het aan moet voldoen en checken of het voldoet. En de belangrijkste vraag: vervult het te bouwen systeem de behoefte van de klant? Hoe vaak stel jij je deze vraag, pas op het eind of al bij de eerste keuze momenten?

Dit zijn allemaal kenmerken van Systems Engineering (SE): een gestructureerde werkwijze die gebaseerd is op het systeemdenken, waarbij continu gekeken wordt of de samenhang van alle onderdelen nog steeds past binnen het grotere geheel en voldoet aan de behoefte van de gebruikers.

We willen graag dat de dingen in 1x goed gaan en de complexiteit van projecten beheersbaar wordt. Zodat het project niet verloopt volgens het principe van ‘management by surprise’ maar voorspelbaar wordt en daarmee herstelwerk en faalkosten worden voorkomen. En hoe groot of klein jouw project ook is, SE toepassen heeft altijd toegevoegde waarde, dat heb ik bij mijn eigen verbouwing thuis wel geleerd. Het is niet voor niets dat steeds meer opdrachtgevers in verschillende sectoren om Systems Engineering vragen voor het beheersen van hun projecten.

Wil jij systeemdenken toepassen?

Wil je graag meer weten? Dan ben je bij Dutch Boosting Group aan het beste adres. Daar werken systeemdenkers in hart en nieren met jaren van praktijkervaring in het toepassen van Systems Engineering. Bij grote en kleine projecten, bij publieke en private opdrachtgevers. De diversiteit van ons werkveld is heel breed, maar het principe van onze werkwijze is altijd op dezelfde basis gebaseerd:

  • Wij werken expliciet en gestructureerd;
  • Wij werken van grof naar fijn;
  • Wij betrekken de hele levenscyclus;
  • Met het doel op optimale wijze in de klantbehoefte te voorzien.

Dat doen wij met plezier, passie en overtuiging en vooral op de praktijk gestoeld. Wij zijn geen theoretici, maar wij zijn toepassers. Bij Dutch Boosting Group werkt het merendeel van onze systeemdenkers in de praktijk.

Wij delen onze kennis

En omdat wij graag de wereld van de projecten verbeteren, doen wij niets liever dan onze kennis delen. Op zo’n manier dat het ook voor jou direct toepasbaar is.

Dat begint bij onze e-learning die in 1,5 uur de basisprincipes van SE op een luchtige wijze vertelt. Heb je behoefte aan meer informatie, dan is de training ‘Kennismaken met SE’ een goede manier om de werkwijze van a-z te leren kennen en mee te oefenen. Deze is inmiddels ook in een online variant beschikbaar.

En wil je echt door als Systems Engineer die zelf een project kan begeleiden, dan hebben we voor jou een 3-daagse verdiepingstraining ‘Aan de slag met SE’ waarin je ook jouw eigen casus kunt uitwerken.

Voor meer informatie: Klik hier