Driehoeken, bogen en tuien… dat zijn de dingen die een brug stevig kunnen maken. Leerlingen van OBS De Wissel in Haren kregen afgelopen maandag les in bruggenbouw van Jeroen Reessink. De les startte met een boeiende introductie over het ontstaan van bruggen, het waarom van bruggen en wat een brug moet kunnen. “We moeten veilig en snel naar de overkant kunnen!” was de algemene strekking. Maar ook oog voor architectuur, want een brug is vaak een icoon in het landschap. Na de theorie was het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken! Leerlingen zijn uitgedaagd om een plattegrond van een stad te tekenen. Parken, huizen, een heuse skyline van flatgebouwen en heel wat sportvelden zijn ontworpen.

 De stad wordt doorsneden door een brede rivier… hoe komen we aan de overkant, hoe gaan we deze barrière overbruggen? Een enkele plank is niet stevig genoeg en buigt te veel door. Gelukkig hebben we geleerd hoe we deze plank kunnen omvormen tot een echte brug! Na wat gepuzzel en gesleutel werd de rivier overbrugd door maar liefst 5 bruggen: plaatbrug met ondersteuning, vakwerkbrug, boogbrug, trogbrug en een heuse tuibrug à la de Erasmusbrug!

Toen was de stad klaar… klaar voor gebruik! Met miniatuur afstand bestuurbare autootjes mochten de kinderen hun stuurmanskunsten tonen. Als een echte Max Verstappen scheurden we door onze stad!

We weten nu ook waarom een brug een geleiderail en leuning heeft! 

De jeugd heeft de toekomst!

Bruggenbouw en – in algemene zin – ruimtelijke ontwikkeling is mensenwerk! Samenwerken om te bepalen of ergens een weg komt, of dat we juist de natuur de ruimte geven. Hoe houden we droge voeten als het klimaat veranderd? Onze kinderen zullen ook met dit soort interessante vraagstukken bezig zijn in de toekomst. Als Dutch Boosting Group zijn we in ons dagelijks werk betrokken bij het oplossen en uitwerken van deze vraagstukken. We dragen daarnaast ook graag onze maatschappelijke taak om kennis en kunde over te brengen aan toekomstige generaties. Dit doen we door het geven van gastlessen en -college’s aan onderwijsinstellingen (basis-, voortgezet-, beroepsonderwijs), maar ook door het geven van trainingen aan professionals.

Niet enkel omdat het nuttig is, maar bovenal omdat we het superleuk vinden om kennis over te dragen! Ik vertel graag meer over gastlessen of -colleges, dus stuur me gerust een email.