Auto’s die op waterstof rijden, de verduurzaming van bestaande gebouwen, het opzetten van een waterstoftankstation of een combinatie hiervan: allerlei groene initiatieven en projecten waar de mensen van Dutch Boosting Group met plezier aan werken. “Wij dragen bij aan aardevolle, toekomstbestendige oplossingen voor mens en omgeving. Alles wat wij doen, doen we duidelijk, duurzaam en dynamisch. Zo geven we complexe opgaven van klanten een boost”, aldus medewerkers André Hof en Joost Verheijen.

Dutch Boosting Group heeft een verbindende en onafhankelijke rol tussen de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. Joost: “Er zijn in Nederland veel pioniers met fantastische ideeën, maar juist die ideeën komen soms niet van de grond door tal van redenen. Dit kan financieel zijn, maar ook door het ontbreken van toegang tot een relevant netwerk.” André licht toe: “Binnen ons bedrijf werken wij niet met functietitels, maar heeft iedereen zijn of haar eigen rol en specialiteit. Wij overleggen veel en wisselen kennis met elkaar uit, maar daarnaast netwerken wij actief en onderhouden wij dat netwerk ook goed. Juist door verbinding op te zoeken vergroten wij onze kennis.”

Nieuwe markt

Sinds november 2018 is Joost Verheijen binnen Dutch Boosting Group bezig met duurzaamheid, de energietransitie en (groene) waterstof. Samen met de gemeente Veenendaal en de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal heeft Joost zich ingezet om deze waterstof lokaal wat meer op de kaart te krijgen. Hij vertelt: “Ondertussen zijn wij aan het inventariseren in hoeverre er bij bedrijven interesse is in waterstof ten behoeve van de mobiliteit. Daarnaast loopt er een mooi initiatief om rond komende jaarwisseling een ‘waterstof meet-up’ te organiseren, waar wij diverse partijen met elkaar in contact brengen en kennis kunnen delen.” Door de komst van André Hof in maart 2019, is er versterking gekomen op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Met zijn ruime ervaring op het gebied van techniek en met Joost zijn kennis van overheden duiken ze samen in deze vrij nieuwe markt.

Waterstof is iets waar ze bij DBG enthousiast over zijn. “Groene waterstof kan een hele mooie aanvulling zijn op de huidige mogelijkheden om de energietransitie mogelijk te maken”, legt Joost uit. Hij geeft aan dat ons huidige stroomnetwerk daar problemen bij gaat ondervinden en dat soms nu al gebeurt. Dit netwerk niet is berekend op de teruglevering van grote hoeveelheden groene stroom. “Wat ga je dan met al die kostbare groene stroom doen, die is opgewekt door windmolens en zonnepanelen? Die wil je graag opslaan, bijvoorbeeld door een batterij te gebruiken. Alleen kun je met zo’n batterij de winterperiode niet doorkomen. Waterstof kan hier een heel mooi alternatief voor zijn. De groene stroom die je hebt opgewekt sla je simpel gezegd op als waterstof. Op het moment dat je de opgeslagen energie weer nodig hebt, dan ga je die waterstof weer omzetten naar energie”, aldus Joost.

Duwtje in de rug

Nog een concrete en tastbare manier om waterstof in te zetten, is in de auto. Joost vertelt: “Dit kun je zien als elektrische auto, maar dan zonder stekker. Je verbrandt in het geval van een ‘fuel-cell’ niets (dus geen uitstoot van stikstof en co2) en bovendien hoef je niet rond te rijden met zware accupakketten. Binnenkort mag je Amsterdam niet meer in met een diesel, de waterstofauto is een prachtig alternatief naast de bestaande mogelijkheden. Met name voor het zware wegtransport en taxibedrijven.” Hij voegt toe: “Wij zijn in Veenendaal bijvoorbeeld ook actief betrokken bij de ondersteuning en de totstandkoming een waterstoftankstation. Het mooie hieraan is dat wij middels ons netwerk de juiste mensen en initiatieven aan elkaar kunnen koppelen. We creëren hiermee een zogenaamd waterstof ecosysteem. Het tankstation is een mooi maar opzichzelfstaand initiatief. Wat nu als we de combinatie zoeken met andere lokale initiatieven? Wij geloven in de kracht van het collectief, zodat wij elkaar lokaal kunnen versterken. Dit kan net het duwtje in de rug geven die initiatieven nodig hebben om van de grond te komen.”