Maak kennis met Sies. Ooit binnen Dutch Boosting Group begonnen als Adviseur Duurzaamheid, maar inmiddels ook groot fan van Systeemdenken. Een combinatie die het verschil maakt in complexe duurzaamheidsvraagstukken. Een goede toevoeging aan ieder team, want met zijn kennis en oog voor de natuur weet Sies iedereen te inspireren om beter voor onze planeet te zorgen.

Wie is Sies?

Opgegroeid in het Oosten des lands heb ik van jongs af aan een grote passie ontwikkelt voor de natuur en de wereld. Met enige regelmaat moest ik uit de bosjes, een boom of bij de waterkant weggesleept worden. En nu nog. Als er een natuurlijke trigger om me heen is, dan reageer ik daar altijd op. Als het even kan ben ik dan ook buiten te vinden.

Hoe ben je bij Dutch Boosting Group beland?

Na mijn Masteropleiding Circulaire Economie was ik op zoek naar een organisatie die zich inzet in de ruimtelijke ontwikkeling. In die vraagstukken is vrijwel altijd wel een natuuraspect of mens-natuur relatie te vinden. Dat vind ik interessant en daar ligt mijn grootste passie. Via via ben ik bij Dutch Boosting Group terecht gekomen. Het concept van Systems Engineering en Systeemdenken sprak mij direct aan. Er worden veel systemen ontwikkelt die niet duurzaam zijn en bijdragen aan klimaatproblemen. Door het universele concept van Systems Engineering te combineren met een gefundeerde duurzaamheidsbenadering, liggen er heel veel kansen om projecten in de toekomst substantieel te verduurzamen. Direct vanaf het begin. Daar word ik enthousiast van.

Wat vind je belangrijk in jouw werk? Kortom, wat zijn jouw drijfveren?

Het liefst draag ik elke dag mijn steentje bij aan een duurzame wereld – óók in mijn werk. Naast het bijdragen aan een duurzame wereld vind ik het ook belangrijk mensen verder te helpen en een team te versterken. Het leukst vind ik om over duurzaamheid uit te leggen en handvaten te geven hoe duurzaamheid geïntegreerd kan worden. Veel mensen zien duurzaamheid als een containerbegrip en weten niet zo goed waar te beginnen. Onder het mom ‘oja, we moeten nog iets met duurzaamheid’ wordt er vervolgens een duurzaam sausje over een project gesmeerd. Een gemiste kans, want alleen als de fundamenten van duurzaamheid goed worden ingezet, door duurzaamheid te concretiseren, meetbaar te maken en te integreren in een project, creëren we de grootste kans op substantiële duurzaamheidsveranderingen.

Helaas wordt duurzaamheid vaak nog als last gezien. Vooral door personen die niet goed weten wat duurzaamheid inhoudt en hoe je duurzaamheid juist voor je kan laten werken. Op korte termijn zijn investeringen in duurzaamheid vaak hoog. We hebben de wereld inmiddels zo efficiënt ingericht, dat er haast geen enkele manier is om het goedkoper te doen. Echter, klimaatveranderingen en alle maatregelen die nodig zijn om de aarde aan te passen op die klimaatverandering, kennen een hoge prijs – zowel financieel als maatschappelijk. Op korte termijn kost het misschien meer geld om voor duurzame alternatieven te kiezen, maar op de langere termijn bespaart het juist veel als je wél duurzaam investeert.

Waarom past Dutch Boosting Group je goed?

De openheid van mensen, de vrijheid die je krijgt en behulpzaamheid van collega’s, zijn aspecten van Dutch Boosting Group die ik erg leuk vind. Het cyane karakter ook – ik ben niet zo van de hiërarchie. Het is de combinatie van werken bij een leuke en open organisatie en bijdragen op het gebied van duurzaamheid. Maar ook het denken in systemen past mij goed. Door met een duurzaamheidsbril naar systemen te kijken, kunnen we extra waarde toevoegen aan bijvoorbeeld de SE-methodiek die we bij veel bedrijven al integreren.