Werken, bij Dutch Boosting Group doen we dit altijd samen. Soms gaat het goed, soms kan het beter. Johan Blankestijn werkte samen met René Esser aan grootschalige renovatie van sluizen en bruggen in het IJsselmeergebied. Dat ging zó goed dat er een boek over werd geschreven. Samen natuurlijk.

boek

Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Waar gaat het dan precies mis? Volgens Johan en René is er vaak een gebrek aan vertrouwen. Te vaak wordt in onze sector gesproken over ‘in de wedstrijd zitten’, alsof we tegen de andere partij in het project werken. De opdrachtgever wil voor een dubbeltje op de eerste rang, en de opdrachtnemer wil zoveel mogelijk meerwerk. Maar als we samen willen werken moeten we met een ander uitgangspunt beginnen. We moeten elkaar vertrouwen, beginnen met de aanname dat we hetzelfde doel hebben. We hebben dus geen tegenstander, maar juist een partner. De juiste slogan? Eén project, één team, één belang! 
Als dat vertrouwen er is, hoeven we niet van te voren alles vast te leggen in regeltjes, en kunnen we problemen samen oplossen. Zo leren we elkaar steeds beter kennen.   

Harde en zachte bouwstenen

Goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is de sleutel tot succes. Johan en René omschrijven het met bouwstenen totdat het huis van samenwerking steeds steviger staat. Het huis bestaat uit zachte en harde bouwstenen, die allebei cruciaal zijn. De harde stenen zijn met elkaar af te spreken, denk bijvoorbeeld aan het contract, gezamenlijk risicomanagement en de inrichting van het verificatie- en validatieproces. De zachte stenen zijn veel meer persoonlijk van aard: open en transparant zijn, rolvast zijn, elkaar uitdagen en humor zijn een paar van de bouwstenen.

Door hard en zacht op de juiste manier te mixen ontstaat een huis dat stevig genoeg is om hoog te kunnen bouwen, maar ook flexibel genoeg om te blijven staan als er een stevige wind opsteekt.

Want tegenwind is er natuurlijk in elk project. Geen plan overleeft de confrontatie met de realiteit ongeschonden. Dan zijn het vaak juist de zachte bouwstenen die zorgen dat het project op de rails blijft.

In het boek delen Johan en René hun visie samenwerking aan de hand van het project.

Ben je benieuwd naar het boek? Dan kan je bellen naar (0318) 54 04 04 of mailen naar welkom@dutchboostinggroup.nl.